Genesis Bible Quiz and Answers

| June 26, 2012 | 1 Comment

Sunday school teachers looking for fun and exciting fill-in activities can always take students back to Genesis. Genesis is the foundation of recorded history for all those in the Judeo, Christian and Muslim faiths. A Genesis Bible Quiz can help keep the beginnings of mankind fresh, enjoyable and relevant to kids.

Here’s an easy Genesis Bible quiz that can reinforce facts that kids should know and can also help teach those facts!  (Answers are provided after each quiz question.)

 

1. The first life forms mentioned in Genesis were:

A. Adam and Eve

B. God and Jesus

C. Abraham and Moses

D. Sodom and Gomorrah

Answer:  B

God says in 1:26, “Let us make mankind in our image, in our likeness,”  and He doesn’t create Adam and Eve until 1:27. Church fathers dating back to Christ’s apostles say the “us/our” references are God the Father, Son and Holy Spirit.

 

2. In Genesis 3, the fruit Eve ate that caused her to sin was what type?

A. An apple

B. A fig

C. A pomegranate

D. Unknown

Answer:  D

While it is widely thought that Eve ate an apple, the fruit is not named, and it may even be a fruit that ceased to exist after the Garden disappeared.

 

3. The first person to commit murder in the Bible was:

A. Adam

B. Cain

C. Esau

D. Methuselah

Answer:  B

Adam helped commit the first sin, but it was not murder. Cain, his son, murdered his brother Abel over jealousy.

 

4. How long did Adam live?

A. 33 years

B. 100 years

C. 930 years

D. 1000 years

Answer:  C

Genesis 5:5 lists Adam living “930 years, and then he died.”
5. How many sons did Noah have?

A. 3

B. 21

C. 7

D. 9

Answer:  A

Genesis 6:9 first names them:  Shem, Ham, and Japheth.

 

6. The ark was made out of what kind of wood?

A. Teak

B. Oak

C. Cypress

D. Pine

Answer:  C

Many beautiful boats today are made out of teak wood, as it is least porous and quite water resistant; however, the ark was made out of cypress (Genesis 6:14).

 

7. After Noah and his family went into the Ark, waters flooded the earth for how many days?

A. 40

B. 100

C. 150

D. 3

Answer:  C

It rained for 40 days and nights, but it is thought that water also gushed from beneath the earth as well as the sky. The last verse in Genesis 7 states that “the waters flooded the earth for a hundred and fifty days” [24].

 

8. God foiled man’s plans for the Tower of Babel in Genesis 11 because:

A. He felt that men would be too smart and use their smarts to stray from Him

B. He felt that men would be too smart and use their smarts to destroy each other

C. He felt that man would be smart enough to compete with Him

D. A and B

Answer:  D

Genesis 11:6-7 shows God saying, “If as one people speaking the same language they have begun to do this, then nothing they plan to do will be impossible for them.7 Come, let us go down and confuse their language so they will not understand each other.” Man will never compete with God. Frequently God has thwarted man so he wouldn’t injure himself or others or stray from God’s protection.

 

9. From Genesis 12 onward, the Book of Genesis mainly concerns:

A. Four generations of one family

B. Ten sins that men commit frequently

C. Twelve tribes and how they behaved

D.All of the above

Answer:  A

Abraham was the father of Isaac, who was the father of Jacob, who was the father of Joseph, and the rest of Genesis concerns these four generations. Abraham is considered the Father of the Nation of Israel. The ten sins referenced in the Ten Commandments were not introduced until the Book of Exodus (Exodus 20). While the twelve tribes of Israel were born in Genesis, their behavior is not a major issue.

 

10. Which descendant of Abraham was renamed “Israel?”

A. Lot

B. Isaac

C. Jacob

D.Joseph

Answer: C

Jacob, Genesis 32

 

If your students get at least 8 of the 10 questions correct in this Genesis Bible quiz, they know some important and fundamental facts of our faith! If your students were generally scoring lower than 8, that means they could use a refresher course. As some Sunday school teachers have said: “If the Book of Genesis seems real and relevant to a person, he is on his way to Christian maturity.”

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , , ,

Category: Bible Activities

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Simon Bodo says:

    Hi, i love what you are doing this helps Sundays school kids to know and understand the bible better, I would like to have a copy of some questions and answers on Genesis and exodus books.
    Be blessed thank you.

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.